Betaal niet elke rekening die je krijgt!

Voeg toe aan Mijn interesses

07 feb '19

Auteur(s): Willem Leppink,

In onze merkenpraktijk horen wij het helaas te vaak. Het is een enorme plaag: spookfacturen. Irritant om te ontvangen, maar erger nog als je zo’n rekening hebt betaald. Wij kunnen niet genoeg waarschuwen: blijf kritisch en bij twijfel, vraag het ons.

Verdachte facturen

Veel van onze cliënten zijn gelukkig argwanend en sturen verdachte facturen aan ons door met de vraag: “Dit klopt toch niet?”. En regelmatig horen wij mensen die ons vertellen: “ik heb zo’n rekening ontvangen voor mijn merkdepot, was wel een beetje raar, want die kwam uit Tsjechië, maar ik heb ‘m gewoon betaald.” En wij weten dat het nog veel erger is, want de mensen die bedonderd zijn, weten meestal niet dat zij bedonderd zijn. En daar komt nog eens bij dat veel mensen zich schamen. Schaamte is niet nodig. Van ZZP-er tot multinational, allerlei bedrijven tuinen erin. De fraudeurs hebben de fraude slim ingericht. ZZP-ers zijn vaak onwetend en willen geen incassobureau achter zich aan, bij grotere ondernemingen is het bedrag vaak onder bepaalde autorisatiedrempels of worden deze blind goedgekeurd.

Tips

Voorlichting aan het publiek blijft belangrijk. Vuistregel: heeft u een merkengemachtigde of advocaat die uw merkaanvragen regelt, betaal nooit een rekening van een ander dan die van uw gemachtigde en stuur bij twijfel de factuur naar uw merkengemachtigde of advocaat. Bedrijven kunnen de ontvangen facturen gemakkelijk checken op de websites van de officiële instanties: https://www.wipo.int/madrid/en/fees/ip_position.html.

Ploum helpt

Ploum staat vooraan bij de bestrijding van deze fraude en Ploum-partner Willem Leppink, tevens lid van het dagelijks bestuur van Europese merkhoudersorganisatie MARQUES, is actief betrokken bij het pan-Europese netwerk onder leiding van het Europese bureau voor de intellectuele eigendom (EUIPO) om het deze fraudeurs zo moeilijk mogelijk te maken. Maar het devies blijft: Oppassen en niet zo maar alles betalen wat je binnenkrijgt.

Contact

Advocaat, Partner

Willem Leppink

Expertises:  Intellectuele Eigendom,Europees recht,Merk- en modelregistratie,Marketing en reclame, Technologie, media en telecom,Food,

+31 6 2021 0504 w.leppink@ploum.nl LinkedIn

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.