Bagateldelicten: ontslag op staande voet wegens diefstal van een pak Optimel

24 feb '17

Recentelijk oordeelde de Rechtbank Amsterdam dat een supermarktmedewerker terecht op staande voet was ontslagen wegens het meenemen van een pak Optimel. Rechtvaardigt een dergelijk vergrijp (altijd) een ontslag op staande voet?

Rechtspraak

In de wet is diefstal als een van de gronden voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet opgenomen. Indien het om grotere bedragen gaat, is een ontslag op staande voet uiteraard snel gerechtvaardigd. Toch blijkt uit rechtspraak dat ook bij diefstal van kleine, soms zelfs waardeloze zaken, de rechter een ontslag op staande voet vaak terecht acht.

De strenge benadering

De meeste rechters gaan uit van de strenge benadering. Het uitgangspunt hierbij is ‘diefstal is diefstal’. Ongeacht de waarde van het gestolen goed levert diefstal immers een onherstelbare vertrouwensbreuk op tussen werkgever en werknemer. Zeker indien een werkgever een strikt antidiefstalbeleid voert en de werknemer dus gewaarschuwd is, zal er snel van een dergelijke vertrouwensbreuk sprake zijn. In de zaak bij de rechtbank Amsterdam ging het om een werknemer die een pak Optimel (over de datum) had meegenomen, alsmede een bakje zalmsalade en twee stuks fruit. Deze etenswaren werden door een externe controleur aangetroffen in haar tas en zij kon geen bon laten zien. Hierop is zij op staande voet ontslagen wegens het overtreden van het bedrijfsreglement. De kantonrechter stelt dat het ontslag op staande voet inderdaad terecht is. Ondanks het feit dat het pak Optimel reeds over de datum was en de zalmsalade tijdens een personeelsbarbecue ter beschikking van het personeel was gesteld, strookt het meenemen van deze etenswaren niet met het zero tolerance-beleid van werkgever. Supermarkten hebben met een sterk verhoogd diefstalrisico te maken en voeren daarom een strikt beleid. Dat beleid is vaak vastgelegd en wordt regelmatig uitgedragen. Uitzonderingen voor producten die (net) over de datum zijn, kunnen niet worden gemaakt, om een grijs gebied te vermijden tussen wat wel en wat niet mag. Deze uitspraak is in lijn met eerdere jurisprudentie. Eerder mocht een supermarktmedewerkster geen etenswaren nuttigen die al onverkoopbaar waren, leverde het eten van een handje overgebleven pinda’s ontslag op, mocht een Bijenkorfmedewerkster geen afgeschreven artikelen zonder waarde meenemen en werd een supermarktcaissière ontslagen om een blikje Red Bull. Ook het ontslag van een horecamedewerkster die een muntje van 50 cent eerst in haar broekzak stopte, om het muntje daarna alsnog in de kassa te doen, werd terecht geacht. In al deze gevallen gold dat de werknemer had laten blijken niet geheel betrouwbaar te zijn, terwijl het omgaan met geld een belangrijk onderdeel was van de functie.

Persoonlijke omstandigheden

De persoonlijke omstandigheden van de werknemer kunnen evenwel mitigerend werken. Een ontslag op staande voet kan immers zulke ernstige gevolgen hebben voor de werknemer, dat het ontslag toch niet gerechtvaardigd is. Een klassiek voorbeeld uit de jurisprudentie is het vergeten af te rekenen van twee blikken motorolie à € 4,50 door een oudere werknemer op zijn laatste werkdag. In een dergelijk geval is uiteraard ook minder van belang dat de werknemer blijkbaar niet te vertrouwen is: hij gaat immers toch al uit dienst.

Conclusie

In veel gevallen is een ontslag op staande voet ook mogelijk wanneer de werknemer een zaak van geringe waarde steelt of verduistert. Zaak is om dit ontslag op staande voet altijd zo snel mogelijk te geven na ontdekking van de diefstal. Uiteraard is hoor en wederhoor ook van belang in dit soort situaties en kan een strikt beleid op het gebied van diefstal in uw voordeel werken. Overweegt u een ontslag op staande voet bij een bagateldelict of om een andere dringende reden? Neem dan contact op met onze sectie Arbeidsverhoudingen & Medezeggenschap voor advies over de handelswijze en eventuele risico’s! Dit artikel is geschreven door Michelle Westhoeve en Rutger Ploum.

Contact

Advocaat, Partner

Rutger Ploum

Expertises:  Arbeidsrecht, Medezeggenschapsrecht, Food, China desk, German Desk, Bedrijven in moeilijkheden,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.