Autoriteit Persoonsgegevens: “testen op alcohol, drugs of geneesmiddelen tijdens werktijd alleen met wettelijke regeling

Voeg toe aan Mijn interesses

29 mrt '19

Auteur(s):

Werkgevers mogen werknemers alleen op het gebruik van alcohol, drugs of geneesmiddelen testen als daar specifieke wetgeving voor is. Is er geen specifieke wetgeving en voeren werkgevers toch dergelijke tests uit, dan overtreden zij de privacyregels. Dit stelt de AP in zijn persbericht van 15 maart 2019. Voor sommige risicovolle beroepen bestaat een wettelijke regeling, zoals bijvoorbeeld piloten en schippers. Zij mogen getest worden. Voor risicovolle beroepen waarvoor nog geen specifieke wetgeving bestaat, moet de wetgever de afweging maken of die alsnog moet worden gemaakt.  De AP begrijpt dat werkgevers zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid op de werkvloer en dat problemen met alcohol, drugs en geneesmiddelen een bedreiging kunnen vormen, met name bij risicovolle beroepen. Maar werkgevers kunnen niet zomaar van alle medewerkers eisen dat ze meewerken aan een alcohol, drugs of geneesmiddelentests. De AP noemt enkele alternatieven voor het uitvoeren van tests, zoals een actief HR-beleid gericht op het welzijn van de medewerkers en de veiligheid op de werkvloer en begeleiding door de bedrijfsarts van medewerkers met problematisch gebruik van middelen. Het volledige persbericht is te lezen via deze link. Voor vragen? Neem contact op met Miranda Top-Sarneel.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.