“Dominant-cause”: hagel- of storm?

Voeg toe aan Mijn interesses

04 nov '19

Auteur(s):

Een varkensfokkerij heeft schade geleden aan zijn gebouwen ten gevolge van een zogenaamde ‘supercel’ (zware hagel- en onweersbuien). De schade claimt hij onder de door hem afgesloten Bedrijven Compact Polis bij Interpolis. Interpolis wijst de claim af vanwege het ontbreken van hageldekking op de polis, waaronder stormschade overigens wel is gedekt. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de schade aan de gebouwen van de fokkerij is veroorzaakt door de (inslag van de) hagelstenen en dat “ook een gemiddeld persoon met gezond verstand” deze geconstateerde schade niet beschouwt als gevolg van de storm maar van de hagel. Het hof past hier de zogenaamde “dominant cause”- leer toe, waarbij dient te worden aangesloten bij de rechtens relevante oorzaak van de schade. Het hof beslist dat er geen dekking onder de polis bestaat, nu de schade is veroorzaakt door de hagel. Het hof bekrachtigt daarmee het vonnis van de Rechtbank Gelderland. De gehele uitspraak kunt u hier  lezen.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.