Aanpassingen in de loondoorbetaling bij ziekte

25 apr '16

Minister Asscher schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een aantal knelpunten van werkgevers wil oplossen. Het stelsel van loondoorbetaling en re-integratie bij zieke werknemers wordt zo beter draagbaar voor werkgevers, zonder dat werknemers daardoor rechten verliezen. Het gaat om de re-integratie in het tweede spoortraject, de vervroegde IVA-keuring en de premiestelling voor de verzuimverzekering.

Re-integratie in het tweede spoor

Als een werkgever zich onvoldoende inspant voor de re-integratie van een zieke werknemer, kan het UWV een loonsanctie opleggen. Deze loonsanctie kan ook worden opgelegd als de re-integratie bij een andere werkgever (het tweede spoor) niet, of te laat, wordt ingeschakeld. De werkgever moet dan nog maximaal 52 weken het loon doorbetalen en zich inspannen voor de re-integratie, voordat de werknemer een WIA-uitkering kan krijgen. Werkgevers geven aan in de praktijk slechts het tweede spoor in te zetten om een loonsanctie te ontlopen. Minister Asscher vindt dit onwenselijk en wil daarom de regelgeving aanpassen. Het wel of niet inzetten van het tweede spoor wordt een keuze van werkgever en werknemer, op basis van advies van de bedrijfsarts. Het tweede spoortraject zal hierdoor alleen nog worden ingeschakeld als dit van toegevoegde waarde is voor de werknemer en het niet inschakelen van het tweede spoor kan dus niet meer tot een loonsanctie leiden.

Vervroegde IVA-keuring

Op dit moment kan een zieke werknemer na 3 weken ziekte een vervroegde IVA-uitkering aanvragen als duidelijk is dat hij in de toekomst niet meer zal kunnen werken. Als de IVA-uitkering wordt toegekend, wordt deze door de werkgever verrekend met de loondoorbetaling. Dit gebeurt op zijn vroegst 13 weken na de eerste ziektedag van de werknemer. Om onnodige kosten en onnodige re-integratieactiviteiten te voorkomen, wordt het in de toekomst ook voor werkgevers mogelijk gemaakt om onder voorwaarden een vervroegde IVA-keuring aan te vragen voor een arbeidsongeschikte werknemer.

Premiestelling verzuimverzekering

Veel werkgevers zijn verzekerd voor de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte via een verzuimverzekering. In de praktijk blijkt de premie van een dergelijke verzekering nogal te fluctueren. De premie kan onverwacht stijgen, juist op het moment dat een werkgever te maken krijgt met een zieke werknemer. Minister Asscher wil in gesprek met verzekeraars over de wijze waarop de premies worden berekend. De meeste verzekeraars hanteren de ‘forward looking’ premiestelling, wat inhoudt dat een schatting wordt gemaakt van het toekomstige risico op basis van factoren als de sector en de samenstelling van het personeelsbestand. Deze premie is stabiel en de minister vindt het wenselijk dat ook andere verzekeraars deze methode gaan hanteren, of in ieder geval transparant zijn over de wijze van premiestelling.

Wanneer gaan deze wijzigingen in?

Er zal een wetsvoorstel worden gemaakt voor wat betreft de re-integratie in het tweede spoor en de vervroegde IVA-keuring. Minister Asscher informeert de Tweede Kamer daarover rond de zomer. Voor wat betreft de premiestelling bij verzuimverzekering zal de minister binnenkort met verzekeraars in gesprek treden. Dit artikel is geschreven door Michelle Westhoeve. Ploum Over Arbeid _ 260x250 Meer weten over de WWZ? Kijk op ploumoverarbeid.nl.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.