Podcast | Ploum over… Cybersecurity

Op dinsdag 5 april 2022 vond het seminar over cybersecurity plaats voor de Brzo-sector. Diverse brzo-bedrijven en brancheorganisaties namen deel. Als sprekers traden op: TesorionFERM Rotterdam en Ploum (Maayke Maas-Cooymans en Hugo van Aardenne). Het onderwerp cyberscurity werd vanuit verschillende perspectieven bekeken. Cybersecurity zou een boardroomthema moeten zijn maar is dat vaak nog niet, bleek uit de reacties van de deelnemers.

In deze podcasts blikken Jouko Barensen en Hugo van Aardenne terug op het seminar.

Een samenvatting

Bedrijven die niet weerbaar genoeg zijn zullen zeker tegen problemen aan gaan lopen.
Naast de schade die een cyberaanval veroorzaakt, kan een dergelijke aanval als consequentie hebben dat mogelijk wordt gesteld dat het bedrijf onvoldoende maatregelen heeft genomen ter voorkoming van zware ongevallen (artikel 5 Brzo). Dat kan leiden tot bestuurs- en/of strafrechtelijke handhaving. Ook kan de Autoriteit Persoonsgegevens boetes opleggen indien zij oordelen dat het bedrijf de cybersecurity niet op orde heeft. Indien het bedrijf onder de Wbni valt, kan ook daarin mogelijk een grondslag worden gevonden om sancties op te leggen, als wordt geoordeeld dat de verplichtingen die in de Wbni staan niet zijn nageleefd.
In de toekomst, wanneer de nieuwe Europese Richtlijn in werking treedt, zullen ook bestuurders makkelijker aansprakelijk kunnen worden gesteld. Het is dus noodzakelijk om zekerheid te hebben dat de bestaande wettelijke verplichtingen op het gebied van cybersecurity worden nageleefd. En dat hoeft niet altijd duur te zijn. Soms gaat het om het naleven van de basismaatregelen.

Hoe? Vraag dat aan Jouko Barensen en/of Hugo van Aardenne.

Het was een zeer waardevolle middag waaraan zeker een vervolg zal worden gegeven. 

Schrijf u in op een Mijn Ploum account en voeg de TAG Cybersecurity bij de rechtsgebieden aan je interesses toe om op de hoogte te blijven van de volgende events. Of schrijf u in via het formulier aan de rechterkant van deze pagina.

N.B.
FERM is onderdeel van het Port Cyber Resilience Programma warin de samenwerking tussen bedrijven in de Rotterdamse haven wordt gestimuleerd en het bewustzijn over cyberrisico’s wordt verhoogd.

Tesorion heeft een primaire focus op cybersecurity. Zij zijn gespecialiseerd in het bestrijden van de meest uiteenlopende vormen van cybercriminaliteit en het minimaliseren van bedrijfsrisico’s. Daarnaast biedt Tesorion 24/7 specialistische ondersteuning bij een cyberincident.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.